Preventie bij kinderen en tieners

Om gebitsproblemen op korte termijn én in de toekomst te voorkomen, is preventie bij kinderen en tieners heel belangrijk. Bij ons staat het voorkomen van gaatjes centraal. Ook willen we het kind ‘trainen’ door het op speelse wijze stap-voor-stap te laten wennen aan mogelijke behandelingen die ze misschien in de toekomst nodig zouden kunnen hebben.

De mondhygiënist is er ook voor kinderen

Oók een melkgebit is gevoelig voor tandplak en gaatjes. Het is dan ook zeker nuttig om al op jonge leeftijd met jouw kind naar de tandarts of mondhygiënist te gaan. Door kinderen vroeg bewust te maken van het belang van mondverzorging en hen goede poetsgewoonten aan te leren, leggen we de basis voor een gezond gebit. Hier heeft jouw kind op korte termijn profijt van, en in de toekomst in het bijzonder.

Zodra een kind kan lopen is het in onze praktijk welkom. De voorlichting richt zich op deze jonge leeftijd in eerste instantie op de ouders. Later zal de voorlichting en instructie zich ook steeds meer richten op het (jonge) kind. De preventieve behandelingen die wij uitvoeren, zijn volledig afgestemd op de levensfase van het kind. Een melkgebit van een 4-jarige vraagt immers om een andere aanpak dan een meer ‘volwassen’ gebit met een mix van melktanden en blijvende tanden.

Preventie en mondverzorging in de pubertijd

In de puberteit krijgt het lichaam te maken met allerlei veranderingen. Veranderingen die ook in de mond zichtbaar kunnen zijn. Hormonale schommelingen kunnen bijvoorbeeld het tandvlees beïnvloeden, waardoor het gevoeliger wordt voor ontstekingen en bloedingen. Hormonen vormen lang niet de enige ‘bedreiging’ voor een gezond gebit. 

Mondzorg voor jeugdigen
''Preventie bij kinderen en tieners voor een levenslange mondgezondheid''

Pubers ontwikkelen vaak een voedingspatroon met een naar eigen zeggen minder 'dental friendly' karakter. De hoge zuurgraad in frisdrank, vruchtensapjes en alcohol tasten het tandglazuur aan. Zodra het tandglazuur eenmaal is verdwenen, komt deze niet meer terug. Bij Mondhygiëne de Beemster begrijpen we de unieke uitdagingen die de puberteit met zich meebrengt en hoe dit van invloed kan zijn op de mondgezondheid.

Mondhygiëne bij (vaste) beugels

Tevens is de puberteit dé levensfase waarin veel tieners een beugel krijgen. Bij het dragen van een beugel, en met name bij een vaste beugel, is een goede mondhygiëne essentieel. Beugels staan bekend als heuse tandplak-vangers. Dit komt doordat etensresten en bacteriën zich gemakkelijk opbouwen rond de beugels en slotjes. Ook met een grondig poetsregime in combinatie met stokeren kan het lastig zijn om alle plekjes in de mond te bereiken. Simpelweg omdat de beugel in de weg zit. Voor pubers met een (vaste) beugel is een periodieke gebitsreiniging door een mondhygiënist om deze reden zeker aan te raden.

Gratis mondzorg tot 18 jaar

Een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist wordt tot 18 jaar volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij geldt geen eigen risico. Zo staat niets in de weg om een gezonde basis te leggen voor het melkgebit én het blijvende gebit. Benieuwd naar de kosten voor een behandeling door de mondhygiënist voor kinderen boven de 18 jaar? Bekijk dan hier onze tarieven.

Een gezond en sterk gebit voor jouw kind

Oók een melkgebit is gevoelig voor tandplak en gaatjes. Wij raden daarom zeker aan om al op jonge leeftijd met jouw kind naar de mondhygiënist te gaan. Mondhygiëne de Beemster verwelkomt jou en jouw kind(eren) graag, ook als je nog niet bij ons bent ingeschreven.

Direct inschrijven of maak een afspraak