Terugtrekkend tandvlees en tandhalsgevoeligheid

Voelen jouw tanden heel gevoelig aan na het eten van een ijsje of het drinken van hete thee? Dan heb je waarschijnlijk te maken met terugtrekkend tandvlees. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om dit hinderlijke mondprobleem aan te pakken.

De oorzaken en gevolgen van terugtrekkend tandvlees

In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Door slechte mondhygiëne, te hard of te lang poetsen of parodontitis kan het tandvlees zich terugtrekken. De wortels en de halzen van de tanden komen in dit geval bloot te liggen. Op de hals en wortel van de tand of kies zit geen glazuur. Daardoor ervaar je vervelende prikkels bij bepaalde invloeden zoals warm, koud, zoet en zuur. Denk hierbij aan een frisse windvlaag of het nuttigen van een zoet dessert. Ook ontstaan er gemakkelijk gaatjes in het blootliggende deel van de tand of kies.

Wat kan de mondhygiënist doen tegen gevoelige tandhalzen?

Heb je door terugtrekkend tandvlees last van (zeer) gevoelige tandhalzen? Dan is de eerste stap om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Dit geeft ons inzicht in pad bewandeld moet worden. Door het probleem bij de kern aan te pakken, voorkomen we dat het tandvlees nog verder terugtrekt. Afhankelijk van de oorzaak, kan de mondhygiënist advies geven met betrekking tot jouw poetsregime of voedingspatroon. Ook kunnen we een lak op de tanden aanbrengen met extra fluoride. Deze lak biedt (tijdelijk) direct bescherming tegen de temperatuurgevoeligheid. Wanneer het tandvlees te ver is teruggetrokken en je veel pijnklachten ervaart, kan een tandvleesherstellende behandeling nodig zijn door een parodontoloog.

Tandhalsgevoeligheid behandelen of voorkomen

Een zo pijnloos mogelijke behandeling

We begrijpen maar al te goed dat een gebitsreiniging niet altijd een prettige ervaring is. Zeker als je last hebt van blootliggende tandhalzen, een gaatje of een ander mondprobleem. In dit geval kan de behandeling extra pijnlijk aanvoelen. Door het verwijderen van plaque of tandsteen worden de gevoelige plekjes in de mond getriggerd. In onze praktijk in Middenbeemster gebruiken wij speciale behandeltechnieken en moderne apparatuur om pijnklachten gedurende jouw behandeling te minimaliseren. Ook laten we mensen met gevoelige tandhalzen spoelen met lauw/warm water. Een simpel maar effectief middel om vervelende pijnscheuten te voorkomen.

Last van terugtrekkend tandvlees of gevoelige tanden?

Plan dan zo snel mogelijk een bezoek aan de mondhygiënist. Door het aanbrengen van een lak met extra fluoride kunnen de pijnklachten verminderd worden. Mondhygiëne de Beemster verwelkomt je graag, ook als je nog niet bij ons bent ingeschreven.

Direct inschrijven of maak een afspraak